Sommaraktiviteter i fjällen

Det är inte bara under vintertid du kan besöka fjällen. Även under sommaren finns det en rad olika aktiviteter du kan utföra.

fjällvandring

Fjällvandra
Fjällvandring är en av dem. Du kan välja själv om du vill gå i grupp med en guide som visar dig vägen, hjälper dig med nödvändiga råd och tar dig till fjällens alla smultronplatser. Du kan även välja att vandra själv utan guide. Det finns otroligt många turer och fjäll du kan vandra. För nybörjaren lämpar sig Jämtlandsfjällen. Hit tar du dig lätt med tåg eller buss. Hit tar sig även de mer vana fjällvandrarna då det erbjuds kamvandring, glaciärkänning och spännande branta partier. Du kan även vandra i Dalarna vid Grövelsjön, Kebnekaises sydtopp, Ammarnäs, Hemavan och Abisko. Det finns otroligt många fler platser att vandra på, dessa var bara ett urval. När du vandrar kan du välja om du vill ta med dig ett eget tält du vill sova i eller om du vill sova i stugor under vägens gång. När du fjällvandrar är det bra om du har anpassade kläder, sköna skor, rätt ryggsäck, sovsäck och säkerhetsutrustning med dig. Läs närmare på Fjällrävens hemsida och på Svenska turistföreningens hemsida.

cykla

Cykla
Om du väljer att cykla i den vackra fjällvärlden hinner du se mycket. Det finns många bra cykelleder för dig som vill cykla i fjällen. Riksgränsen har bra cykelleder och det är en bra utgångspunkt för den som väljer att cykla. Du kan även cykla i Hemavan, Sälen, Jämtlandstriangeln och Åre. Har du inte egen utrustning finns det många alternativ att välja mellan om du vill hyra.
När du cyklar i fjällen kan det vara bra att tänka på att ta med sig ett bra kit med reparationsprodukter om någonting skulle hända din cykel. Försök också att undvika att cykla efter regn. Det sliter på lederna och det är även svårare för dig på cykeln. Var försiktig när det är renar i närheten så att du inte skrämmer dem. Packningen bör inte vara över 10 kilo och den ska sitta tight mot din rygg. Packa ryggsäcken smart.

rida

Rida
Att ta sig fram i fjällen på en hästrygg är en upplevelse för sig. Du kan välja om du vill vara ute i flera dygn, om du vill övernatta på fjällhotell eller om du vill rida halvdagsturer. Under somrarna finns det även många som anordnar olika ridläger för den som är sugen på det.

Förutom ovan nämna aktiviteter kan du även fiska, åka forsränning, kanoter, båtar och mycket mer.