Riksgränsen

Pistkarta över Riksgränsen
riksgränsen pistkarta

I det nordvästra hörnet av vårt avlånga vackra land hittar du vackra höga fjäll och stora mystiska sjöar. På vintertid hittar du en av Sveriges bästa skidåkning här på Riksgränsen. Namnet har det fått eftersom det är den sista utposten Sverige har mot Norge. Besöker du Riksgränsen kommer du få en överväldigande känsla av frihet. Här finns det mycket naturlig snö och många olika varianter av skidåkning, många varianter av vintersport finns representerat här. De bjuder på spännande terränger och många bra offpistbackar.

riksgränsen1

Skidskola i Riksgränsen
De erbjuder alla människor, unga till äldre, nybörjare till avancerad åkare, en möjlighet att delta i deras världsberömda skidskola. Inom skidåkning finns det alltid någonting nytt att lära sig och i skidskolan du hittar i Riksgränsen har några av de bästa skidlärarna lärt ut tekniker, tips och tricks inom skidåkning. Skidskolan erbjuder lektioner för enstaka personer, hela grupper och en speciell skidskola för barn.
Du kan även köpa guidade turer i fjällen eller toppturer vilket innebär att ni åker på en heldagsutflykt på fjällstoppar ingen vart vid i underbar natur.

Längdskidor
Riksgränsen erbjuder ett 1,3 kilometer långt längdskidåkningsspår för den som vill njuta av det underbara landskapet på ett lugnare och mer harmoniskt sätt. Under säsongerna har de ett längre spår på 3,7 kilometer. Mellan 20 april – 5 maj har de även ett längdskidspår på 27 kilometer som går från Riksgränsen till Björkliden. På vägen passerar du Katterjåkk, Kärkevagge och Låktatjåkko.
Även här kan man hyra en guide som tar dig till platser dit du inte kommer med lift och tillsammans finner ni platser ingen har rört förr.

Uthyrning och sportshop
I Riksgränsen finns det gott om möjligheter att hyra eller köpa din skidutrustning. Det finns en shop vid namn Schmedjan där du kan handla all utrustning du vill ha som till exempel jackor, byxor, mössor, goggles och mycket mer. Alla deras produkter är noggrant testade för att du ska garanteras att du alltid får produkter av högsta kvalitet med den bästa funktionaliteten och snyggaste designen.
I uthyrningen hittar du skidutrustning som är anpassad efter alla typer av skidåkare. De erbjuder olika typer av skidor, snowboards, pjäxor och mycket mer. Du får hjälp av personalen att hitta rätt utrustning för dig.

Boende & Hotell i Riksgränsen
I Riksgränsen finner du det stora fjällhotellet mitt i hjärtat. Det ligger endast 100 meter från backarna vilket gör det bekvämt för dig. På fjällhotellet ingår det en frukostbuffé varje dag.
I direkt anslutning till fjällhotellet finner du Meterologen Ski Lodge som idag är ombyggt till et mysigt ski lodge. Här sover du bra i Hästens sängar och vissa av rummen har plats för extrasängar. På Meterologen Ski Lodge ingår frukostbuffé.
I närheten av fjällhotellet finns det även lägenheter man kan hyra. De finns i olika storlekar, från 2 personer upp till 8. Hyr man en lägenhet får man själv ta med sig sänglinnen och handdukar och mat ordnar man med själv.

Aktiviteter
För den som inte vill åka skidor varje dag finns det en rad andra aktiviteter du kan utföra. Här kan du bland annat åka snöskoter och hundspann. Du kan köpa guidade turer på snöskor, se norrsken och besöka det häftiga ishotellet i Jukkansjärvi. Riksgränsen bjuder även på ett härligt SPA där du har utsikt över fjället. Här njuter du bland annat av massage, bastu, bubbelbad, pool och deras olika spabehandlingar.

Att resa till Riksgränsen
Till Riksgränsen kan du resa både med flyg, tåg  och bil.
Flyger du från Stockholm flyger du till Kiruna och därifrån tar du dig antingen med hyrbil, tåg eller buss hela vägen fram till Riksgränsen. Från Norge flyger du till Evenes Flygplats.
Åker du tåg från Stockholm eller Göteborg kommer nästan hela vägen fram till Riksgränsen. Det är endast ett par hundra meter från tågstationen till hotellet.
Åker du bil följer du E4an, svänger av vänster i Töre och fortsätter köra på E10an mot Kiruna/Narvik.
Fjällresor.se anordnar även paketresor med resa och boende till Riksgränsen.